“Un bon vi ha de ser com una carícia a la boca i, abans, els vins de la Terra Alta eren com un cop de puny a la cara”. El Joan Josep Galcerá, gerent del Celler Piñol de Batea, coneix bé el progressiu refinament que han asssolit els vins de la comarca. I ho coneix, en bona mesura, perquè ell és a l’origen d’aquesta mutació que ha transformat la vinicultura terraltina. Fa només trenta anys —potser a rebuf dels nous aires que arribaven des del Priorat— el seu celler familiar va ser dels primers (però no l’únic) en capgirar l’estratègia. Quan al final dels anys vuitanta, les grans marques els compraven tota la producció de vi a un preu irrisori, van decidir fer un gir, embotellar els vins propis, donar-los-hi persoanlaitat i crear marca. I aquesta especialització els ha donat bons resultats: avui, els vins del Celler Piñol desperten un interès creixent al mercat europeu, nord-americà i asiàtic. “El 80% de la nostra producció l’exportem, ens poden trobar en botigues i restaurants de més de vint-i-cinc països”, explica el Joan Josep.

Però aquell gir de fa trenta anys —que va derivar en vins més delicats i una modernització dels processos de producció— no va ser una renúncia al llegat familiar del celler fundat als anys quaranta del segle passat. Més aviat tot el contrari: “Fixa’t en els noms dels nostres vins, són un homenatge als meus avantpassats”, diu el Joan Josep. S’explica: “El Mather Teresina està elaborat amb garnatxa negra, una mica mica de morenillo i carinyena. És un vi femení, subtil, però potent. Com al meua àvia. En canvi l’Avi Arrufí 100% garnacha blanca és un vi madur, amb notes cremoses de cacau, concentrat, d’excel·lent estructura i gran potencial fruital. S’adiu més a la personalitat del meu vesavi Arrufí”.

Un altre del seus vins preferits: el Josefina Piñol —el nom de la seua mare— és un dolç negre o blanc elaborat amb garnatxa. Recorda les velles misteles, fetes de raïms sobremadurats a les vinyes de més vuintanta anys. Les aromes de confitura, torrefactes i regalèsia el converteixen en unn vi rodó que tan pot combinar amb els dolços de rebosteria com amb un formatge blau. Ara bé, el seu vi estrella és el Finca Morenillo elaborat des del 2009 amb els grans seleccionats de les vinyes més velles de morenillo, una varietat autòctona de la Terra Alta, gairebé perduda i que els darrers deu anys ha iniciat un procés de recuperació. ´És una varietat subtil i fina, complicada de treballar perquè madura. Gairebé triem gra per gra”, conclou el Joan Josep.

Aquests només són alguns dels vins que s’elaboren en aquest celler ubicat a tocar del nucli antic de Batea, un edifici de parets de pedra picada, amb un parc de més de 500 barriques de roure francès on es vinifica i treballa amb respecte absolut pel medi ambient. Una manera de fer que els ha valgut algunes de les puntuacions més altes en els guies més prestigioses de vins. //Text: Esther Benet i Oriol Gracià.

Més informació:

Celler Piñol. Ofereixen visites guiades al celler i les vinyes. Disposen de quatre apartaments turístics. C. Algars, 7. Batea / www.cellerpinol.com / Tel. 977 43 05 05