A la Terra Alta s’hi cultiva vi des d’èpoques ancestrals, però ha estat en els darrers quinze anys que els elaboradors han canviat rutines i han creat vins nous. S’hi ha consolidat una nova fornada de viticultors i enòlegs acostumats i entossudits a explorar camins; joves formats i viatjats que treballen per reinterpretar les vinyes i el terroir; que conviden a l’optimisme i certifiquen que les paraules que Josep Pla va escriure ja fa uns anys sobre la Terra Alta —“És un país llunyà, somort, àton, i sembla viure en una convalescència accentuada”  han caducat. Aquelles percepcions de l’escriptor empordanès ja no tenen sentit en un territori que aquesta primavera acollirà el Concurs de Garnatxes del Món.

Als qui ens agrada el vi, aquesta revolució terraltina ha estat un regal, perquè mai havíem gaudit de tanta varietat i qualitat vinícola al costat de casa. Ara volem gaudir-ne —i que en gaudiu— a l’aperitiu, als entrants, a l’àpat central i a les postres. Per això hem escollit vuit vins que ens agraden i els hem maridat amb alguns dels plats que més els hi escauen. Comencem d’aquesta manera aquest blog que, entre d’altres coses, ens servirà per parlar de cellers i de vins, però sobretot de la gent que els elabora, perquè el vi de la Terra Alta no és altra cosa que l’expressió d’un paisatge, d’un sòl i d’una manera de fer i pensar.

Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L’Estel (Gener 2017).