Per fer un bon vi cal controlar tot el procés de producció, des del cultiu de la vinya fins a l’embotellat. “Els millors vins del món es fan així. D’això se’n diu fer vins de collita pròpia”, ens explica el Jaume Martí. El Jaume dirigeix la cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot, a la Terra Alta, i després de sentir-lo entenem perquè el seu afany passa per donar valor al principal patrimoni dels socis cooperativistes: les vinyes. 

L’aposta per les varietats autòctones

En les seves finques hi cultiven la garnatxa blanca, varietat local insígnia, que es conrea en una setantena de parcel·les. “També tenim moltes vinyes de garnatxa negra i, en menor proporció de Carinyena i altres varietats”, afegeix. I de les vinyes més velles en surt un dels emblemes de l’Agrícola Sant Josep: el Llàgrimes de tardor, una línia de vins elegants, de llarga criança tradicional en bótes de roure francès i en ampolla. 

Ara fa una mica més de vint anys, l’elaboració del primer Llàgrimes va marcar un salt qualitatiu en la cultura vitivinícola de la comarca. Des de llavors, que la família ha crecut i, avui, la saga del Llàgrimes de tardor compta amb set vins: els varietals de garnatxa blanca i garnatxa negra, el criança i el reserva de garnatxa i carinyena, i dues misteles. La darrera novetat? Un Llàgrimes 100% Carinyena que tot just s’acaba de presentar: un vi fresc amb aroma de fruites del bosc i tocs de cítrics que combina bé amb plats de carn vermella i arrossos cremosos. Però els Llàgrimes de tardor són només un exemple de la bona feina de les cooperatives com l’Agrícola Sant Josep que un dia van decidir fer el pas cap a la marca. Els noms de Brau de Bot (vi pensat per al consum quotidià), Clot d’encís Plana d’en Fonoll (un vi elaborat amb ceps internacionals) són altres de les seues marques que s’han fet un forat en el mercat.

El vi novell, de temporada

Els darrers anys, l’Agrícola ha liderat la recuperació de la Festa del vi novell, una tradició arrelada a Catalunya (també a Europa, especialment en països com França) que festeja l’arribada dels primers vins de l’anyada. Una activitat que a casa nostra sovint va lligada a la matança del porc i en la qual es presenta un vi per consumir a la temporada: jove, que recorda el gust del raïm i les notes carbòniques del vi acabat de fer. El 20 de gener el podreu tastar a la cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot, en una festa que donarà tret de sortida al calendari 2018 d’activitats vinícoles de la Terra Alta.

Més informació:

Agrícola Sant Josep: El celler ofereix tastos i visites guiades (sota comanda) a les finques. A més, la botiga del celler disposa d’una barra on podreu degustar (sense necessitat de reserva prèvia) una selecció dels seu millors vins. C/ de l’Estació 2. Bot. Tel. 977 428 352. http://santjosepwines.com

Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L’Estel (Gener 2018).