Catalunya, Aragó, el sud de França, la costa italiana, el nord del Marroc, el Líban, però també Austràlia i Califòrnia. Aquetes són, només, algunes de les regions vinícoles on es cultiva la garnatxa. Del 10 al 15 d’abril, productors d’aquesta varietat de vi confluiran a Gandesa. I és que la capital de la Terra Alta acollirà el concurs Grenache du Monde amb la voluntat de reconèixer els millors vins del món elaborats amb garnatxa. La competició es va celebrar per primer cop fa sis anys a Perpinyà. Després ha passat per Saragossa i l’illa de Sardenya. Ara, arriba el torn de la Terra Alta coincidint amb un moment d’esplendor dels vins de la comarca. Joan Arrufí, president de la DO Vi de la Terra Alta.

La Terra Alta és una regió garnatxera. El concurs li anirà com anell al dit. D’entre les diverses varietats de garnatxa, aquí s’hi cultiva sobretot la blanca. La Terra Alta produeix 90 % d’aquesta varietat a Catalunya i el 33% de la producció mundial. Això ens fa únics. Amb el concurs volem situar-nos  i consolidar-nos al mapa internacional. Volem que el món identifique el vi de garnatxa blanca amb la Terra Alta.

En el mercat mundial és una varietat poc coneguda. Sí, especialment a Àsia i els Estats Units. O almenys, no tan coneguda com altres varietats. Però si ho fem bé, podem convertir aquesta debilitat en una oportunitat, perquè per a molts paladars som una novetat i una regió única i singular.

Quins reptes es planteja el sector del vi de la Terra Alta? Tenim clar que formem part d’un projecte transversal de territori. Som un dels principals motors econòmics de la comarca i per això hem de cuidar-lo. Cal lluitar contra la massificació eòlica, perquè el paisatge és un dels actius més importants de la viticultura. Hem de salvaguardar el futur la garnatxa blanca, com a varietat insígnia, i sobretot aportaré un valor afegit que millore l’economia del pagès.

Entrevista publicada originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L'Estel (Febrer 2018).