Herència Altés: síntesi d’història, paisatge i grans vins

Des del turó del coll del Moro, entre Gandesa i Batea, es dominen les planes interiors de la Terra Alta, la depressió de Bot, Corbera, Gandesa, les Serres de Pàndols, Cavalls i el massís del Port. No és estrany, doncs, que el 1938 els comandaments franquistes hi instal·lessin el seu observatori per definir els atacs de la Batalla de l’Ebre, en el marc de la Guerra Civil. Però la història d’aquest punt estratègic es remunta uns quants segles enrere. Fa dos anys, els arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica treballaven en l’excavació del fortí romà que hi ha al capdamunt del turó, quan van desenterrar una petita trama urbana amb un trull del segle III aC —el més antic de Catalunya— i estances que conservaven abundants llavors de raïm.

Ara, a la finca de Lo Grau, ubicada just als peus del jaciment, s’hi acaba de construir el nou celler d’Herència Altés, un celler que s’ha impregnat de tots els valors que desprèn l’entorn: una tradició vitivinícola mil·lenària, la història antiga i contemporània i un paisatge encara verge que per sort (!) ha quedat al marge de les grans infraestructures viàries, l’urbanisme desmesurat i la massificació eòlica. Però malgrat aquesta evocació a la història més remota, el Celler Herència Altés és de nova creació. L’any 2010, la Núria Altés i el seu marit Rafael De Haan —un anglès dedicat a l’exportació de vi— van decidir comprar el raïm del pare per fer un vi de qualitat que portés el cognom de la família. Tres anys més tard, el projecte havia incorporat al bagatge del viticultor Enric Sunyé, l’enòleg Jaume Clua i del consultor francès Claude Gros. Aquest equip ha treballat per experimentar amb tècniques i materials, per esbrinar quin és el millor procés de vinificació per treballar amb la garnatxa blanca, varietat insígnia de la comarca.

Els vins d’Herència Altés s’elaboren respectant la tradició i la cultura del vi. Actualment, a part de les vinyes d’herència familiar, l’any 2013 van adquirir tres finques més de vinya vella, Lo Grau, La Serra i la Xalamera. Dins del celler treballen en una superfície de 4.400 metres quadrats —en gran part subterrània— i amb foudres de fusta grans de 5.000 i 2500 litres, amb la filosofia de criances , però amb el mínim impacte de la fusta. Vins serens i amables com l’Estel (garnatxa negra, syrah i carinyena), el Benufet (100% garnatxa blanca) o el monovarietal Garnatxa Peluda.

 

Més informació:

Celler Herència Altés. Finca El Grau (Coll Del Moro), Gandesa. www.herenciaaltes.com. Visites guiades disponibles en català, castellà i anglès. Tel. 977 430 681 i 670 584 138 events@herenciaaltes.com

Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L’Estel (Abril 2018).