
Cellers, sommeliers, enòlegs, distribuïdors, periodistes especialitzats… d’aquí a pocs dies, la Terra Alta acollirà la sisena edició del concurs Garnatxes del Món, un certamen internacional que consolidarà el nostre territori en el mapa vinícola. Darrere d’aquest tipus d’esdeveniments hi ha el treball i la persistència de professionals com el Frédéric Galtier, corresponsal a l’Estat espanyol de diverses revistes especialitzades en el sector del vi i ambaixador a Espanya de concursos internacionals com el Concurs Mundial de Brussel·les, el Concurs Mundial del Sauvignon i el concurs de les Garnatxes del Món, del qual n’és un dels organitzadors. És francès, però des de l’any 2004 viu a Catalunya i per això coneix bé el vi que s’elabora a banda i banda del Pirineu.
Sovint, la garnatxa és una varietat de raïm menystinguda. Impulsar un esdeveniment com el concurs internacional de Garnatxes del Món ha estat un desafiament? Tradicionalment, varietats com el cabernet sauvignon o el chardonnay s’han associat a algunes de les denominacions d’origen més prestigioses de França, amb els vins de Bordeus i la Borgonya. Això ha relegat la garnatxa a un segon pla.
Però aquesta dinàmica ha canviat. Des de fa uns anys, hem començat a notar un interès creixent per aquesta varietat, especialment des que el mercat americà i les seves guies de vins han parat atenció en aquest raïm que traspua mediterraneïtat. Fa sis anys, aquestes dinàmiques ens van portar a organitzar el concurs de Garnatxes del Món, que es va celebrar per primer cop a Perpinyà.
El concurs Garnatxes del Món ha aconseguit reflectir la gran diversitat del sector? És un concurs que encara és jove, si el comparem amb altres esdeveniments del sector. Tot i així, hem convençut els tres principals països productors de vi de garnatxa del món: França, Espanya i Itàlia. A poc a poc anem incorporant altres països, alguns d’ells tan llunyans com Austràlia o els Estats Units.
Quin paper juguen els vins catalans en aquest concurs? El certamen va nàixer en una ciutat de tradició catalana com Perpinyà. Això ha fet aflorar sinergies entre els productors de vi de les dues bandes del Pirineu i ha generat il·lusió entre els productors de vi català.
En les darreres edicions, la Terra Alta és de les regions que més vins hi ha aportat, també de les més premiades. Era ineludible portar el concurs fins al sud de Catalunya. A la Terra Alta s’hi fan grans vins, amb una identitat molt marcada vinculada, precisament, a la garnatxa blanca. És un territori amb molta personalitat vinícola.
Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L’Estel (Abril 2018).
Blog
Cireradepaüls.cat: Un directori web per comprar directament als productors i l’espai on se celebrarà la festa de la cirera digital
Davant la impossibilitat de celebrar la Festa de la Cirera de Paüls com és habitual als carrers del municipi i amb l’objectiu d’impulsar l’economia…
Amb el nom Litterarum Digital 2020, Litterarum Móra d’Ebre es reinventa en versió digital
Bluverd Comunicació gestionem de nou la comunicació de Litterarum Móra d’Ebre. Tot un repte. I és que enguany, la fira d’espectacles literaris s’hagi…
El festival Deltebre Dansa ajornat fins al 2021
Després de setmanes de valorar alternatives, l’equip de Deltebre Dansa ha anunciat a través d'un comunicat que s’ha vist forçat a ajornar l’edició…
‘La Ribera en flor’ es consolida amb noves experiències als camps d’arbres fruiters
Aquest cap de setmana, la Ribera d'Ebre donarà el tret de sortida a la 'La Ribera en flor', una iniciativa coordinada pel Consell Comarcal per…