Des de fa dos anys, Salvador Puig és director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Fa temps, però, que la seva vinculació amb el sector vitivinícola és molt estreta i per això és un bon coneixedor de les singularitats del món del vi al nostre país. Ara que s’apropa la celebració del concurs Grenache du Monde a la Terra Alta, ens ha semblat interessant de conversar-hi.

Arreu de Catalunya, les activitats al voltant del vi viuen un moment dolç, però en canvi el consum del vi del país encara és un dels nostres punts febles. Cert, tot i que l’any 2017 les Denominacions d’Origen catalanes van guanyar quota de mercat. Acabem de publicar les últimes dades de consum i el 2017 hem millorat. La DO Terra Alta ocupa la tercera posició entre del DO’s catalanes [després de la DO Penedès i la DO Catalunya] i és de les que més creix. És una comarca clau per entendre aquesta tendència positiva.

El vi de la Terra Alta té fama de ser un vi de qualitat i a un ‘bon’ preu, de vegades excessivament barat. És un problema extrapolable a tot el país. A Catalunya, i a la Terra Alta en concert, es produeixen vins de totes les gammes i per a tot tipus de consumidors. Ara bé, és veritat que en general, els vins i els caves catalans tenen prou qualitat com per merèixer un preu més alt. Encara queda molt camí per recórrer, però els darrers anys s’ha fet una bona feina que es comença a traduir amb un preu més alt dels vins, en més consonància amb la seva qualitat.

Tenim un país ric i divers i uns vins que fan d’ambaixadors de Catalunya arreu del món. Però molts viticultors —els productors de raïm— amb prou feines sobreviuen. Sense viticultors no hi ha vi. Per això hem de garantir que es guanyin bé la vida. De fet, un dels objectius de l’INCAVI és donar més valor al producte, i això s’aconsegueix quan acompanyem les Denominacions d’Origen per garantir els controls de qualitat i ajudem als agricultors i els cellers a implementar tècniques que millorin la productivitat o participem en campanyes de promoció.

Amb un producte excel·lent, cal reforçar els viticultors, però també arribar al consumidor. S’han d’aprofitar totes les oportunitats. I el concurs de Grenache du Monde que enguany se celebra a la Terra Alta [de l’11 al 14 d’abril] serà una bona oportunitat per donar a conèixer els vins de Catalunya en general i els de la Terra Alta en particular.

Aquest és un concurs que va nàixer al Rosselló fa sis anys i que per primer cop se celebra a Catalunya. L’INCAVI i el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca hem treballat al costat del Consell Reguladors i de les institucions locals perquè vingués al nostre país. El febrer de l’any passat, vam anar personalment a recollir el testimoni a l’illa italiana de Sardenya, on es va celebrar la darrera edició del concurs. Volem que els productors de la Terra Alta i també la resta de Denominacions d’Origen catalanes s’hi sentin implicats. L’última paraula, però, la tenen els cellers perquè són ells els qui han de presentar els vins a concurs.

Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L’Estel (Març 2018).