Fa vuitanta anys, entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938 —en plena Guerra Civil— Tortosa va patir 80 atacs aeris que van deixar anar 2.936 bombes amb 206 tones de metralla. El pitjor dia, el 15 d’abril de 1938, Divendres Sant, la ciutat va patir 13 atacs.  Uns 75 avions van llençar més de 54 tones de bombes sobre la ciutat. El bombardeig del 15 d’abril fou presenciat per nombrosos corresponsals de guerra internacionals, entre ells, Ernest Hemingway. Les seves cròniques tenen la mateixa rellevància històrica que el quadre ‘Guernica’ de Picasso va tenir per mostrar l’horror de la destrucció del poble basc.

Bluverd i l’empresa de guies Terra Enllà —especialitzada en visites als espais de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil— treballem en un projecte de recerca i comunicació per documentar aquells fets 80 anys després. Per això hem iniciat un procés d’entrevistes per recollir testimonis directes dels bombardejos. Es tracta de gent major que sovint no ha tingut l’oportunitat d’explicar aquells fets. El seu relat, per tant, és un document de valor incalculable que si no es documenta, acabarà desapareixent. L’objectiu d’aquest projecte és, doncs, recollir històries de vida, fer recerca sobre com es van viure els bombardejos de Tortosa des del punt de vista de la societat civil i sense entrar en el debat ideològic. Si teniu familiars o coneguts que hagin viscut els bombardejos i ens els volen explicar, podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic info@bluverd.com o el telèfon 616860758.