Al vessant nord de la Terra Alta, a Vilalba dels Arcs, no hi ha grans muntanyes. Hi predominen les llomes i els tossals suaus que encadenen petites valls de conreus de vinya, ornats a les parts més altes pels pinars. És un territori sec, sense rierols ni fonts. Però malgrat això, tot just ara en aquesta zona comencen a brotar les fulles de color verd tendre de les vinyes més velles de la Terra l’Alta, plantades fa més de noranta anys. Són els ceps recuperats de la finca del Pla de Pey, d’on surten algunes de les garnatxes blanques més selectes de la comarca. I si en podem gaudir, és perquè el Joan Bada, el Josep Arrufat i el Xavier Orobitg les han sabut vinificar i embotellar amb respecte a la terra i a la tradició.

Tots tres són al capdavant de Vins del Tros, un celler ubicat a la planta baixa d’una de les cases pairals més emblemàtiques del nucli antic de Vilalba dels Arcs, un edifici lligat des d’antic a l’elaboració del vi. El Joan, el Josep i el Xavier fa anys que es dediquen a la vinya, però el celler és més aviat jove: es va fundar l’any 2009 amb la voluntat de produir vins de caràcter terraltí que aprofitessin tot el potencial de les vinyes velles de garnatxa blanca i garnatxa negra, les dues principals varietats tradicionals de la zona. I també, del morenillo una varietat gairebé desapareguda que dóna nom a un vi monovarietal sorprenent Lo Morenillo (23€), fermentat en gerres de fang.

Com deixa intuir el seu nom, la característica comuna a tots els vins d’aquest celler recau en la singularitat que el raïm sempre procedeix de parcel·les concretes de vinyes velles —d’entre 18 i més de 90 anys– i de varietats tradicionals. Els seus vins són tan específics que només produeixen entre 30.000 i 40.000 ampolles per anyada, repartides entre vuit marques diferents. El blanc Cent x Cent (10€), per exemple, és un varietal de garnatxa blanca, procedent de la vinya del de les parcel·l les La Sisera i La Novena, un vi molt fresc, amb notes cítriques i fruita blanca. Des de fa uns mesos que d’aquest territori en surt un nou vi que porta el nom d’una finca frescal i pedregosa de la serra de la Fatarella: Pla de Pey. “Un vi de garnatxa blanca, amb el cupatge d’una mica de macabeu i embotellat el diumenge 9 de juliol de fa dos anys, dia flor i de lluna minvant”, explica el Joan Bada per deixar constància de la cura i la seriositat amb la qual emprenen el procés de vinificació. És un vi salí, amb poca fusta i molta mineralitat. Una garnatxa excelsa i exclusiva, de la qual només se n’han produït un miler d’ampolles (cosa d’altra banda, que també es fa notar en el preu 72€).

Més informació:

Vins del Tros, c/ Major 13. Vilalba dels Arcs. Tel. 605 096 447. http://www.vinsdeltros.com

Article publicat originàriament per Esther Benet i Oriol Gracià a la revista L'Estel (Abril 2018).