Celler LaFOU: recerca i innivació per excel·lir amb la garnatxa

De les trenta-dues terrasses de vinya que recorren el barranc de la Fou de Batea en surten alguns dels millors raïms de la Terra Alta. Fa una mica més deu anys que l’enòleg Ramon Roqueta (Manresa, 1980) es va fixar en aquesta vall ubicada entre Batea i Nonasp mentre buscava un racó en el qual la garnatxa blanca i la negra es poguéssin expressar en tota la seua plenitud. Format en enologia a França, als Estats Units i a Austràlia, Roqueta volia impulsar un projecte vitivinícola nou, al marge del celler de la seva família (el Celler Abadal a la DO Pla de Bages).

I per posar la base del seu projecte va demanar consell a viticultors locals que el van orientar per trobar les millors finques. Perquè la seua arribada a la comarca no tenia res de conquesta, sinó de seducció, de passió per la gent de la Terra Alta i la seua cultura del vi. A més, Roqueta tenia ganes que “per la verema el poble fes olor de raïm”, explica el Joan Vaqué que és la seua mà dreta en el celler. Per això va comprar l’antiga Casa Figueras, una construcció senyorial del segle XVIII abandonada i situada en ple nucli antic, a la Plaça Major. En va recuperar les premses, els trulls —d’oli i vi—, els murs de pedra i els arcs de volta de l’antic celler per convertir l’edifici en un espai tecnològic, modern, que encabís les sales de vinificació, l’agrobotiga i l’espai enoturístic.

Totes les aromes de la garnatxa

La posada en marxa del nou celler, però, va ser conscientment lenta. El primer vi va arribar el 2007 amb el vi LaFou de Batea negre i el segon al 2011 amb LaFou Els Amelers blanc. Per elaborar-lo van caldre quatre anys de recerca i experimentació amb la garnatxa blanca. “Vam treballar per trobar el moment òptim per veremar. I ens vam adonar que aquesta veritat té dos punts molt marcats de concentració aromàtica en el procés de maduració: un de primerenc, quan el raïm encara està verd i concentra les aromes més fresques i florals, i un de posterior que recorda més el fonoll, la fruita madura i la brioixeria”, comenta el Joan Vaqué.

Des de llavors que, al costat de l’enòleg Joan Soler, l’equip del celler ha consolidat una gamma de vins curta — LaFou de Batea i LaFou Els Amelers i LaFou El Sender— fruit de l’experimentació a les vinyes, de les fermentacions en bótes de roure, ous de formigó i dipòsits d’acer i d’un joc precís de cupatges. “Processos innovadors, avui ja comuns, però molt poc habituals fa només set o vuit anys. Però ha estat un treball que ens han permès radiografiar no només la garnatxa blanca, sinó també el morenillo, una altra de les varietats autòctones de la comarca”, remarca el Joan. Tot per impregnar el celler de l’essència vinícola de la Terra Alta.

Per a més informació:  

Celler LaFou. Visites a les vinyes, al celler i al nucli antic de Batea programades cada dissabte (sota comanda la resta de dies). Antiga Casa Figueres. Plaça Catalunya, 34. Batea. Tel. 646 850 277. www.lafou.cat