Laqvarta, la nova garnatxa de la Terra Alta

Si esteu familiaritzats amb els vins de la Terra Alta, potser ja coneixeu noms com Llàgrimes de tardor o Clot d’Encís, dues les marques més consolidades del Celler Sant Josep Vins de Bot. Uns vins que busquen definir i conservar un estil mediterrani i que permeten identificar de manera inequívoca la personalitat vinícola de la Terra Alta. Ara, però, caldrà que apunteu un altre nom a la vostra llista de vins preferits d’aquest celler: Laqvarta 2017, un 100% garnatxa blanca que acaba de sortir al mercat. “És un vi que parteix de quatre idees bàsiques: la conservació de les varietats arrelades al territori com la garnatxa blanca; la consolidació de les pràctiques de la viticultura mediterrània; la capacitat de selecció que ha desenvolupat el nostre celler durant els darrers 20 anys; i la puresa de les elaboracions”, explica el Jaume Martí que dirigeix la cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot. Un vi que es presenta com la ‘nova garnatxa de la Terra Alta’. “Amb Laqvarta hem aconseguit un vi equilibrat que expressa l’essència de la garnatxa blanca. Li hem tret tot el que és accessori i n’ha quedat només l’esqueletd’aromes i gustos, una finesa que el fa significativament diferent de les garnatxes que fins ara hi havia al mercat”, afegeix Jaume Martí. Ara bé, a més d’un bon vi, Laqvarta vol ser un crit de reafirmació cap al futur, un estímul per a la nova generació de socis de la cooperativa Agrícola Sant Josep —la quarta, d’aquí ve el nom del vi— que els darrers anys s’ha incorporat al treball minuciós de les vinyes que envolten la població.

La selecció més exigent // La Laqvarta és el resultat d’un treball tradicional a les vinyes (en finques amb ceps de vint anys i més) i una verema a mà que ha permès seleccionar els millors grans. “Representa la selecció més exigent que fem a les vinyes dels nostres socis. D’altra manera seria difícil aconseguir un vi prèmium com aquest”, recorda Jaume Martí. Aquest vi va ser un dels guardonats en la darrera edició del concurs internacional Grenache du Monde que el mes d’abril passat es va celebrar precisament en diversos municipis de la Terra Alta. Ara bé, fins ara només l’havien tastat uns pocs escollits, perquè la primera collita d’aquest blanc no ha sortit al mercat fins a aquest mes de setembre, després d’un afinament en ampolla de sis mesos. Prepareu-vos doncs per gaudir d’un vi delicat i definit, gustós, equilibrat i versàtil que els pròxims mesos ampliarà la família. I és que ja s’ha anunciat que aquesta mateixa tardor també es presentarà Laqvarta negre 2017, un 100% garnatxa peluda DO Terra Alta.

Més informació: Sant Josep Vins: Laqvarta ja està disponible en botigues especialitzades i restaurants al preu de 9,35 euros. Òbviament també el podreu trobar al celler de l’Agrícola de Sant Josep de Bot, on s’ofereixen tastos i visites guiades (sota comanda) a les finques. La botiga del celler disposa d’una barra on podreu degustar (sense necessitat de reserva prèvia) una selecció dels seus millors vins. C/ de l’Estació 2. Bot. Tel. 977 428 352 http://santjosepwines.com