Vi i modernisme, cent anys d’un gran tàndem a Gandesa

Els colors argilosos del maó massís, la volta catalana i els arcs parabòlics. El verd de les rajoles de València. El blanc mediterrani de les parets. Malgrat l’austeritat dels colors i la simplicitat aparent de les formes, el celler modernista de Gandesa és un edifici molt ben pensat. Innovador a l’època. I sobretot, adequat per a l’elaboració de vi: les finestretes superiors per evitar la condensació de gasos que produeix la fermentació, els baixos de les tines per facilitar la circulació de l’aire, les estructures per desplaçar les premses, etc. L’arquitecte modernista Cèsar Martinell (Valls, 1888 – Barcelona, 1973) va pensar amb tots els detalls.

Però, fa cent anys, aixecar i posar en marxa aquest celler cooperatiu no va ser fàcil. El naixement de la Cooperativa Agrícola de Gandesa es va gestar a la sortida de missa. “A casa, sempre m’han explicat que mon iaio sortia de missa major i va saludar el senyor Forcades i altres pagesos del poble. I xerrant, xerrant van acordar de crear el Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, que era com se’l va anomenar a l’època”, recorda el Salvador Manyà, tercera generació de viticultors. Però aquell acord no va ser fruit de la inspiració dominical, ni tampoc de la improvisació. Més aviat, conseqüència del nou pla d’acció agrària que havia impulsat la Mancomunitat de Catalunya i que tenia per objectiu la modernització del camp, la creació d’escoles de tècnics rurals i la fundació de les primeres cooperatives. “Els pagesos d’aquí es van il·lusionar amb un projecte que els empoderava i que, sobretot, els donava més marge de maniobra per controlar el preu del raïm”, explica Manyà.

Els primers socis van hipotecar terres i propietats per demanar un crèdit al Banc de Valls. I el 19 de febrer de 1919, Josep Maria Serres (fundador i primer president del ‘Sindicat’) i Jaume Fontanet (membre de la junta) van encarregar el projecte de construcció a l’arquitecte modernista Cèsar Martinell. L’edifici es va fer amb la col·laboració dels cooperativistes que, literalment, s’hi van implicar per aixecar-lo amb les pròpies mans. Avui, tot aquell llegat centenari continua viu. El celler té més de quatre-cents socis que cultiven vinya —però també oliveres i ametllers—, pagesos que han canviat ritmes i dinàmiques per adaptar-se a les necessitats del segle XXI. L’edifici també s’ha transformat: les noves instal·lacions, ubicades en un solar adjacent al celler construit fa cent anys, han permès modernitzar procesos i han alliberat l’espai modernista del gruix de l’activitat vinícola. Un espai, ara, destinat gairebé en exclusiva a l’enoturisme.

Bona vinya, gran vi // Mai en la història del celler s’havien elaborat vins tan singulars, que —en bona part— reivindiquen les varietats autòctones de la zona. Mil hectàrees de vinyes velles (Samsó, Garnatxa Blanca, Morenillo) i noves (Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot) que els cooperativistes cultiven cada cop amb més precisió. Perquè el bon vi, surt d’una bona vinya. La coordinació entre viticultors i enòlegs és essencial. I així, els darrers anys, els enòlegs Toni Coca i Sílvia Pujol han treballat per crear la gamma ‘Puresa’, uns vins d’autor elaborats amb el raïm de les vinyes més velles. El ‘Puresa Blanc’, fet amb garnatxa blanca 100%, és ideal per acompanyar pasta, arrossos i peixos. El ‘Puresa Negre Morenillo’ (varietat recuperada) és més adequat per a les carns vermelles i els formatges. Pere Bové, el President de l’entitat, té clar que cal “reivindicar que a les cooperatives es fan vins excepcionals”. La gamma ‘Puresa’ n’és una gran mostra, però no l’única. La gamma ‘Somdinou’ està formada per vins voluminosos i elegants. Sense oblidar el vermut ‘Terralta’, una reedició del que es va començar a elaborar l’any 1932 i que ara ha retornat amb l’etiqueta original. L’any del centenari —que començarà el 19 de febrer de l’any vinent— serà una bona excusa per tastar-los.

Celler Cooperatiu de Gandesa C/ Avinguda de Catalunya, 28 Tel. 608 316 881 www.coopgandesa.comEl celler ofereix visites guiades tots els dies de la setmana (excepte dimarts) amb un recorregut per l’edifici modernista i tast de vins. Article publicat per Esther Benet i Oriol Gracià de Bluverd Comunicació a la revista L’Estel, novembre 2018.

Aquest és el vídeo promocional del centenari que hem produït des de Bluverd Comunicació: