Celler Cooperatiu Gandesa, l’Any del Centenari

El dilluns 18 de febrer es va donar el tret de sortida al Centenari del Celler Cooperatiu Gandesa amb una jornada especial dins el mateix edifici que va dissenyar l’arquitecte Cèsar Martinell l’any 1919. L’acte va estar presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà. Durant la vetllada es va inaugurar l’exposició “Cent anys de vi, històries de vida”, que es podrà visitar fins a finals del 2019. També es va presentar un extracte del documental sobre la història de l’entitat, una producció de Bluverd Comunicació que s’estrenarà aquest estiu.

L’exposició Cent anys de vi, històries de vida proposa un viatge a l’origen de l’edifici, recorda les persones que hi han passat, rememora moments històrics que n’han condicionat el seu funcionament —com per exemple la Batalla de l’Ebre i la postguerra— i explica com ha evolucionat la producció del vi. La mostra incorpora objectes de valor històric que, en alguns casos, han estat cedits pels mateixos socis. S’hi podrà veure, per exemple, una arrencadora de ceps de principi del segle passat i una embotelladora d’ampolles de de vermut del anys quaranta. Tot plegat es complementarà amb fotografies històriques de la construcció de l’edifici, bona part d’elles extretes del fons documental de la família Forcades. Durant l’acte, també es va poder degustar el menú especial que van preparar restauradors de Gandesa amb productes i plats típics de la gastronomia local. 

El vi del Centenari

El vi forma part indiscutible d’aquesta celebració. De fet, és, juntament amb l’oli, el producte que va motivar la construcció del Celler Cooperatiu. Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors del celler, explica a les seves memòries que l’any 1919 ja es va voler elaborar vi de la primera collita tot i que les obres al celler no havien acabat. Des de llavors que se n’ha elaborat de forma ininterrompuda primer a l’edifici modernista, i des de fa deus anys, a les noves instal·lacions ubicades davant per davant del celler històric.

Enguany, s’ha decidit embotellar un vi commemoratiu, o més ben dit, els vins —en plural— del Centenari, elaborats a partir de varietats tradicionals de la Terra Alta i molt presents a la Cooperativa des dels seus orígens. Es tracta de dos vins de la gamma Puresa. El blanc, fet amb garnatxa blanca, i el negre, a partir de carinyena, i, en tots dos casos, nascuts de les vinyes més velles dels nostres socis. L’etiqueta d’ambdós vins serà diferent a la dels Puresa que coneixem fins ara. El dissenyador Francesc Bové n’ha fet una etiqueta especial que conserva l’element clau de la marca —les finestres del Celler—, però amb un canvi petit estètic i amb protagonisme de les dates clau de la seva història: 1919-2019.