Litterarum Móra d’Ebre festejarà el Premi Nacional de Cultura amb un concert literari del grup Mishima

Dissabte 13 d’abril, Móra d’Ebre vol celebrar el Premi Nacional de Cultura que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) atorgarà a la fira d’espectacles ‘Litterarum Móra d’Ebre’, el pròxim mes de juliol. El jurat, que ha reconegut “un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana”, va anunciar la decisió el passat 20 de març.

L’acte de celebració s’ha programat a La Llanterna Teatre de Móra d’Ebre a les 22h. A més dels parlaments, durant els quals l’organització farà una valoració del que significa rebre el premi cultural més important del país, l’esdeveniment inclourà la presentació dels cartells de l’edició 2019 de ‘Litterarum Móra d’Ebre’ i la ‘Fira del Llibre Ebrenc’, fires que es programen en paral·lel i que enguany se celebraran el cap de setmana del 30 de maig al 2 de juny. El disseny dels cartells d’aquesta nova edició s’ha encarregat de forma extraordinària a l’il·lustrador de Roquetes Ignasi Blanch, un dels artistes referents a Catalunya en aquesta disciplina. La nit clourà amb un concert del grup de pop Mishima, liderat per David Carabén, un cantant que coneix molt bé el certamen perquè ja va participar en la residència artística de la fira ‘Litterarum Móra d’Ebre’ de l’any 2016, al costat del poeta Jordi Llavina.

Obeses i Jaume Coll, a la residència artística 2019

Precisament, el divendres 12 d’abril a les 19.30 h, el grup pop-rock Obeses i el poeta Jaume Coll tindran un primer contacte amb el públic local a la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre. Serà el punt de partida de la residència artística 2019 que durant tot un cap de setmana —del 12 al 14 d’abril— facilitarà entre els artistes i de forma privada l’intercanvi creatiu per produir un espectacle literari exclusiu per a ‘Litterarum Móra d’Ebre’. El diumenge 14 d’abril els components de la residència faran una valoració pública del treball i atendran els mitjans de comunicació a l’Hostal La Creu. El resultat final el presentarà el divendres 31 de maig en el marc de la fira d’espectacles literaris a la Llibreria Bassa, en una proposta de petit format per a programadors i públic convidat.

El quartet contemporani Obeses és un grup que cerca nous espais d’expressió artística on conflueixen l’atreviment, l’excel·lència i la sana bogeria. Amb l’òpera-rock Verdaguer, ombres i maduixes van abordar la profunditat poètica de Jacint Verdaguer i això va nodrir la temàtica transcendent d’algunes de les peces del seu darrer disc, editat l’any passat: Fills de les estrelles. El poeta Jaume Coll (que també és el baixista del grup Obeses) ha estat guardonat amb el Premi Ausiàs March pel llibre Un arbre molt alt. És considerat una de les veus de la poesia catalana amb més projecció.

La residència artística Litterarum té per objectiu la producció d’un espectacle singular que entri a formar part de la nòmina de propostes que ofereixen els artistes participants. A més, vol que els programadors acreditats a la fira l’incloguin a l’agenda de festivals literaris i musicals que s’organitzen tant a Catalunya com a les Illes Balears i el País Valencià.

Presentació de la residència artística

amb Obeses i Jaume Coll. Divendres 12 d’abril a  les 19.30h. Llibreria la Bassa (Av. de les Comarques Catalanes, 13. Móra d’Ebre)

Festa de celebració del Premi Nacional de Cultura

Presentació dels cartells 2019 d’Ignasi Blanch i concert de Mishima. Dissabte 13 d’abril a les 22.00h. La Llanterna Teatre Municipal (C. Miquel Rojals, 1. Móra d’Ebre)

Conclusions de la residència artística i entrevistes

amb Obeses i Jaume Coll. Diumenge 14 d’abril a les 12.00h. Hostal La Creu  (Av. de les Comarques Catalanes, 75. Móra d’Ebre)