Litterarum homenatjarà Teresa Pàmies i Joan Brossa

Litterarum Móra d’Ebre referma com a espai de referencia i descoberta dels espectacles literaris en llengua catalana. La internacionalització de la fira, els trenta-quatre espectacles de tots els territoris de parla catalana i una dotzena d’espais de programació fan d’aquesta edició la més ambiciosa i extensa per a públic, programadors i artistes.

Entre els espectacles, també hi destaca el concert del cantautor Pau Alabajos, que interpretarà el disc Ciutat a cau d’orella, amb poemes musicats de Vicent Andrés Estellés. Un treball en el qual el músic valencià ha volgut portar Estellés a un camp actual, embolcallat d’un pop que poques vegades s’havia combinat amb la seva poesia (Dijous 30 de maig, a les 22.15, a la plaça de la Llanterna).

La poeta Dolors Miquel i el músic Marc Egea presentaran l’espectacle Un cor de carn, un recital de poesia medieval catalana d’autors com Ramon Llull, Ausiàs March, Pere Torroella i Jordi de Sant Jordi. Els textos aniran acompanyats d’una selecció de danses medievals i improvisacions interpretades amb la viola de roda. (Divendres 31 de maig, a les 19.30 a la passera del castell, un nou espai que enguany s’incorpora al programa).

Els poetes Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Anna Montero i Teresa Pascual, entre d’altres, són a la base del disc Geometries, el nou àlbum de Miquel Gil un treball carregat d’elements polièdrics i sonors de la música mediterrània. A disc inclou cançons de nova composició, cants oberts (a l’estil de la música andalusina) i sonoritats i textures al damunt de melodies tradicionals. (Divendres 31 de maig a les  22:30 a La Llanterna Teatre).

Teresa Pàmies i Joan Brossa // Enguany prendran especial protagonisme l’escriptora Teresa Pàmies i el poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa, dos autors dels quals aquest 2019 se’n celebra el centenari. Per això, Litterarum Móra d’Ebre els vol donar especial visibilitat. Així, Big Mama, una de les referents musicals del blues a casa nostra, homenatjarà l’escriptora Teresa Pàmies, amb l’espectacle Teresa Pàmies, la llengua com a ofici, una conferència-concert amb 10 cançons (Divendres 31 de maig a les 20.30 a la plaça de Dalt). Albert Estengre i Mercè Boher hi presentaran La vida escrita, un espectacle de petit format que a partir de teatre, cançons, lectures repassa la vida de l’escriptora. Per als més petits, Berta del Poblet interpretarà Hola, sóc la Teresa, una escenificació teatralitzada de la seva biografia. Per la seva banda, la companyia Màgia Diver presentarà Brossabadat, una obra que barreja màgia i lectura, llibres i fantasia a través de contes i rondalles de Joan Brossa.

Tastos per a programadors // Per tal que els programadors puguin conèixer, veure i contactar amb artistes, enguany s’han programat tres taules de tastos d’espectacles. Es tracta de presentacions exclusives en format breu (15-20 min) que s’articulen al voltant de tres temàtiques: la mirada colpidora i propera sobre la Guerra Civil, els monòlegs literaris i, finalment, la dansa, les lectures i la música sorgides de la fantasia.

El resultat de la residència Literària // Amb el riu com a imatge de fons, Obeses i Jaume Coll Mariné han preparat un espectacle en què música i poesia neixen i creixen junts des de les deus petites de l’alta muntanya, passant pels ràpids la calma dels grans meandres de la plana i fins a arribar al delta, on riu i mar es confonen de la mateixa manera que les accions de les persones, nascudes de molt endins de cadascú, acaben sent un tros més de món i s’hi confonen. Amb aquesta metàfora de fons, l’espectacle es va construint a poc a poc per portar l’oient un pas més enllà de la juxtaposició de disciplines.

El quartet contemporani Obeses sempre s’ha caracteritzat per cercar nous espais d’expressió artística en els quals han sabut fer confluir l’atreviment, l’excel·lència i, a voltes, també la sana bogeria. Amb l’òpera-rock Verdaguer, ombres i maduixes van abordar la profunditat poètica de Jacint Verdaguer i això va nodrir la temàtica transcendent d’algunes de les peces del seu darrer disc, editat l’any passat: Fills de les estrelles. El poeta Jaume Coll, que ha estat guardonat amb el Premi Ausiàs March pel llibre Un arbre molt alt, és considerat una de les veus de la poesia catalana amb més projecció. (Divendres 31 de maig, a les 23.45 a la Llibreria Bassa).  L’espectacle és el resultat de la residència artística Litterarum Móra d’Ebre 2019, que es va celebrar el segons cap de setmana d’abril.

Busquem Littherois // Fomentar la lectura en llengua catalana, ja sigui d’escriptors clàssics o contemporanis, és un dels objectius principals de Litterarum Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc. Per això, l’any passat es va crear la figura del LittHeroi, un personatge inspirat en el món del còmic que cobra vida pròpia en l’espectacle De Curial a LittHeroi, protagonitzat pel clown Eusebi Morcillo i dirigit per Valer Gisbert. Amb l’activitat Litterarum Escola, la fira d’espectacles literaris arriba dins de les aules amb el propòsit d’impulsar la literatura catalana entre els lectors més joves. A partir d’una lectura particular de Curial e Güelfa en format pedagògic i un espectacle literari especial, aproparà els joves potencials lectors a un dels clàssics de la novel·la cavalleresca catalana, d’una manera divertida, participativa i alhora instructiva. L’activitat parlarà d’amors i d’enveges, de fidelitats i d’amistat, i tots acabaran esdevenint herois i heroïnes de les nostres vides gràcies a la literatura.

La 12a edició de Litterarum Móra d’Ebre està organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes. Hi col·laboren la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Llull i el Patronat de Turismes de les Terres de l’Ebre.

Per la seva banda, la programació de la Fira del Llibre Ebrenc inclou la celebració de tres taules rodones sobre temes com els reptes i oportunitats de la lectura en l’època dels dispositius mòbils adreçada especialment a les biblioteques escolars (dijous 30 de maig, a 18.30 h), o al disseny de propostes literàries lúdiques que interpel·lin els infants, joves i les famílies adreçada especialment a les biblioteques públiques (divendres 31 de maig, a les 10.00 h). La tercera taula abordarà l’anàlisi de dietaris i llibres de memòries com a eines per a conèixer i entendre el passat busca que el públic especialitzat i general s’interessi per aquesta tema (dissabte 1 de juny, a les 12.00 h). S’hi analitzaran publicacions que es troben a mig camí entre la història i la literatura, ja que per una banda són el relat d’una època i d’uns fets històrics, però moltes vegades adopten un format novel·lat i acaben essent una mirada molt personal de qui descriu i explica els fets. Tots els debats se celebraran a la plaça de Dalt. 

Durant quatre dies també s’han programat presentacions d’una trentena d’autors de les Terres de l’Ebre. A la gran carpa-llibreria de la plaça de Dalt, s’hi habilitarà una zona per a la signatura de llibres. La literatura local també tindrà el seu protagonisme en el lliurament de premis de la quinzena edició de llibresebrencs.org, un concurs de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs organitzat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.