Amb el nom Litterarum Digital 2020, Litterarum Móra d’Ebre es reinventa en versió digital

Bluverd Comunicació gestionem de nou la comunicació de Litterarum Móra d’Ebre. Tot un repte. I és que enguany, la fira d’espectacles literaris s’hagi reinventat en versió digital per les restriccions preventives de la crisi de la COVID-19. Així, del del 28 al 31 de maig, la programació es podrà seguir en directe a través de www.litterarum.cat. Els continguts són gratuïts i estan oberts a tothom, amb debats, recomanacions de llibres i espectacles d’accés lliure i, com sempre, altres actes destinats exclusivament a programadors i artistes.

Aquesta transició digital significa la implantació d’un format que l’organització ja havia valorat d’incorporar en edicions anteriors com a complement al programa presencial. En aquest sentit, el director de Litterarum, Albert Pujol explica: “La digitalització suposa un sobreesforç organitzatiu però a la vegada permet que la literatura catalana a escena arribi a qualsevol persona, estigui on estigui, sempre que tingui accés a un dispositiu mòbil o un ordinador de sobretaula”. I és que aquest nou format de la fira impulsa la interacció entre el públic i els artistes participants i també la relació professional entre agents del sector, facilitant que artistes i programadors interactuïn per aconseguir més detalls dels espectacles o per analitzar-ne les possibilitats de contractació.

Segons Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, “l’aposta per la cultura digital és imprescindible si es vol estar al dia i no perdre oportunitats. El sector cultural i en especial el de la promoció de la literatura catalana cal que estudiïn noves maneres de relacionar-se amb el públic, una necessitat que amb el confinament s’ha vist clarament accentuada”.

Una programació adaptada al format però que manté l’essència

Igual que en edicions anteriors, Litterarum Digital 2020 inclou activitats i espectacles d’accés lliure i altres destinats exclusivament a programadors. Així, el públic en general pot gaudir d’espectacles per a adults i de programació familiar dins de l’activitat Litterarum petits o les recomanacions de llibres d’autors del territori i debats entorn la literatura de les Terres de l’Ebre en el marc de la Fira del llibre. En canvi, la programació dirigida a professionals inclou trobades amb programadors i artistes acreditats, tastos d’espectacles i debats d’accés exclusiu per a biblioteques públiques i escolars.

Això si, enlloc dels espectacles integrals, el format digital oferirà tastos d’uns 30 minuts. Alguns dels noms que hi participen són Josep Pedrals, Arnau Colom, Marta Elka, Patrícia Caicedo, Marina Mulet, Manuel Ruiz o Toni Gomila, entre molts d’altres. En acabar cada actuació, els programadors podran adreçar preguntes sobre l’espectacle als artistes. El mateix format s’aplicarà a la programació infantil que, sota el paraigua de Litterarum petits, permetrà gaudir de tastos d’espectacles.

Litterarum Digital 2020 inclou en la seva programació: 10 espectacles literaris de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears; 2 tastos d’espectacles exclusius per a públic professional; 3 tastos d’espectacles per a escolars i públic familiar; 5 taules rodones i debats, i 3 sessions amb recomanacions de llibres. La programació complerta es pot consultar a: www.litterarum.cat.

Any Josep Carner i Any Joan Perucho, presents a Litterarum Digital 2020

Ambdós commemoracions impulsades per la Institució de les Lletres Catalanes, l’Any Josep Carner i l’Any Joan Perucho, son protagonistes dins la programació de Litterarum. Així, a la inauguració s’ha convidat el Sr. Quim Nin, alcalde d’Albinyana, població d’estiueig de Joan Perucho; el Sr. Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i el Sr. Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, municipi on se celebra la fira i en el qual Perucho també va passar part de la seva vida.

Els espectacles més rellevants sobre aquestes commemoracions són els següents: “ El mèdium”, de Josep Pedrals, a partir de textos de Joan Perucho (28 de maig – 16.30h; 45 min – Adults – En directe – Accés exclusiu programadors i artistes acreditats); el tast de l’espectacle “Botànica oculta”, d’Arnau Colom, també inspirat en textos de Perucho (31 de maig – 11h;  45 min – Familiar dins Litterarum petits – Obert – En directe a www.litterarum.cat); Gemma Abrié i Manu Sabaté, a partir de textos del “Bestiari”, de Josep Carner (29 de maig – 12h; 45 min – Familiar – En directe a www.litterarum.cat. Accés exclusiu programadors); “Lectura i comentari de fragments del Nabí”, a càrrec de Víctor Obiols (29 de maig – 20h).

Un nou conveni de finançament que assegura la viabilitat econòmica dels pròxims anys

Està previst que properament se signi un conveni plurianual entre l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes que assegurarà el finançament durant les properes quatre edicions. “En el context actual de dificultats de finançament en el qual es troben els esdeveniments culturals com Litterarum, creiem que impulsar una relació estable a través d’un conveni és molt positiu per l’estabilitat del projecte, una aposta ferma per la fira d’espectacles literaris que just fa un any va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2019”, segons destaca Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre.